Podľa primátora P. Hagyariho sa v mestských lesoch šafárilo

11.11.2011 Prešov

Prešov 11. novembra (TASR) – Správa o vykonanej čiastočnej kontrole v mestských lesoch, ktorá preukázala, že chýba drevná hmota, svedčí podľa primátora Pavla Hagyariho o tom, že sa tu šafárilo alebo kradlo. Hospodárenie v mestských lesoch zabezpečujú Technické služby mesta Prešov (TSMP).
"Je otázka, či bývalé vedenie o tom vedelo, či bolo aktívne, alebo to len tolerovalo. Takéto zistenie bolo známe už v januári tohto roka, bohužiaľ ja som až pred dvoma týždňami dostal od súčasného riaditeľa informáciu, že nám chýba neuveriteľné množstvo dreva," povedal dnes na tlačovej besede Hagyari.
Napriek tomu, že sú známe len čiastočné výsledky, primátor sa obáva, že odhadom môže chýbať drevo za približne 500.000 eur. K nezodpovednému hospodáreniu malo podľa neho dochádzať v rokoch 2004 – 2010. Hagyari požiada TSMP o vykonanie dôkladného auditu a pravdepodobne dôjde aj k podaniu trestného oznámenia.
Výkonný riaditeľ TSMP Jozef Višňovský, ktorý do funkcie nastúpil začiatkom októbra, dnes uviedol, že riešenie stratovosti mestských lesov bola jednou z prvoradých úloh nového vedenia.
"Našli sme v dokumentoch, že bývalé vedenie si dalo vypracovať elaborát na 10 percent tejto plochy, kde sa konštatuje, že chýba okolo 3100 kubíkov dreva. Pre nás je nepochopiteľné, že v tejto veci sa nekonalo," povedal Višňovský. Vedenie spoločnosti chce urobiť kompletnú inventúru pred vypracovaním lesohospodárskeho plánu na obdobie 10 rokov a výsledky poskytnú akcionárovi.
V tejto súvislosti dali TSMP skontrolovať plochy, ktoré majú byť vyťažené v roku 2012, a podľa Višňovského je predbežne stav podobný, ako sa uvádza v spomínanom elaboráte. "Keď to je na všetkých porastoch, keď to vynásobím desiatimi, to vychádza okolo 25.000 kubíkov drevnej hmoty. Ale to sú len predbežné odhady, určite budeme mať k dispozícii súdnoznalecký posudok a na základe toho budeme pokračovať ďalej," konštatoval riaditeľ.
Podľa neho činnosť v mestských lesoch má byť zisková a vedenie TSMP vraj urobí všetko pre to, aby v budúcom roku hospodárilo v lesoch so ziskom.
"Stav by sme chceli zvrátiť už v tomto roku, ale bude to veľmi ťažké, lebo predchádzajúce vedenie si plánovalo stratu okolo 80.000 eur," doplnil Višňovský. Tvrdí, že pri kontrole postupov v hospodárení sa ukázali aj ďalšie skutočnosti, ktoré nesvedčia o tom, že spoločnosť sa správala v obchodných vzťahoch efektívne.
"Primátor sa chce mediálne zviesť na probléme, ktorý sme zistili a riešili v čase, keď si vedenie mesta zakrývalo oči. Dokonca ignoroval účasť na rokovaniach predstavenstva, kedy firma zistila vážne podozrenia, ktoré zapríčinilo bývalé vedenie spoločnosti," reagovala odvolaná riaditeľka TSMP Andrea Marcinková.
Dôkazom konania je podľa nej hĺbkový audit na základe ktorého prijali konkrétne rozhodnutia a vďaka tomu boli mestské lesy certifikované. "Práve tento prestížny certifikát môže získať len ten správca lesov, ktorý prijme konkrétne kroky po získaní takýchto skutočností," tvrdí Marcinková.
Dodala, že audit hospodárenia potvrdil podozrenia v 19 častiach lesa, následne kontaktovali štátne orgány. Medzičasom sa objavili ďalšie a preto požiadali o rozšírenie auditu. "Až následne by sme mali oprávnenie podať trestné oznámenie, ktorému musí predchádzať súdnoznalecký posudok," uvádza bývalá riaditeľka. Správa o hospodárení v mestských lesoch bola podľa nej dvakrát do roka prerokovaná mestským zastupiteľstvom.
"Vyzývam primátora, aby sa nezvážal iba na zisteniach bývalého vedenia, ale aby hneď, ako bude dokončený rozšírený audit, o ktorý sme požiadali, podal trestné oznámenia," uzavrela Marcinková.
 

Vyberte región

mark